Thema

Wieki Somers, Departed Glory, 2007


Het Gemeentemuseum Den Haag heeft niet alleen een indrukwekkende collectie moderne kunst, maar is ook de trotse eigenaar van een prachtige verzameling kunstnijverheid. In de collectie is bijvoorbeeld te ontdekken dat tulpenvazen van Delfts aardewerk geïnspireerd zijn op Chinees porselein, maar ook dat 'Delfts' tot de dag van vandaag geldt als inspiratiebron voor jonge ontwerpers.

 

Voor Departed Glory (2007), gebruikte Wieki Somers bijvoorbeeld als basis een driedelige tulpenvaas uit de zestiende eeuw, waar enkele delen van miste. Bovenop de vaas plaatste ze een aantal aardewerken tulpen, die ze maakte door echte tulpen te dippen in porselein. De bloemen, die verbrandden tijdens het bakken van het porselein, werden niet alleen vereeuwigd als fragiele replica's, maar werden ook letterlijk onderdeel van de vaas. Somers slaagde er niet alleen in de vaas weer te herstellen, ze liet hem ook samensmelten met het doel van zijn bestaan: de tulp zelf!

 

De aarde, waar wij op leven, bedekt met water en land is door de eeuwen heen een vruchtbare bron van inspiratie. Kunstenaars en vormgevers brachten de aarde voor ons in beeld en maakten de mooiste werken. De aarde draait en verandert en de mens verandert mee.

 

De ZomerExpo nodigt Nederlandse kunstenaars en vormgevers uit om als de pioniers van deze tijd het thema Aarde in beeld te brengen. ZomerExpo 2013 sluit zich met het thema aan bij de thematiek van ‘Ja Natuurlijk – Hoe kunst de wereld redt’ een tentoonstelling en manifestatie die vanaf 16 maart 2013 plaatsvindt in en om het Gemeentemuseum Den Haag. Voor meer info: ja-natuurlijk.com