Barbara Broekman over het thema Aarde

12 October, 2012

De winnares van de publieksprijs 2012 over het thema van de ZomerExpo 2013


Het ruime atelier van Barbara ligt in een industriegebied in Amsterdam. Het atelier is  gevuld met kleurrijke werken. “Ik werk het liefst groot,” zegt ze, en haar ogen worden gretig. Ze laat een werk zien dat uit zorgvuldig samengestelde details bestaat. Barbara haalt haar inspiratie uit emoties en verbeeldt de onderwerpen van het hedendaags bestaan. Daarbij verweeft ze het kleine met het grote. Het materiaal is voor haar niet meer dan een middel voor haar kunst. Ze werkt onder andere met textiel, met betonnen stoeptegeltjes, keramisch mozaïek, glasmozaïek, linoleum en laminaat. 

“Mijn werk gaat over communicatie en universele emoties. Ik wil mijn werk aan een groot publiek laten zien.” Haar thema’s zijn herkenbaar en gaan over de menselijke relaties, de relaties tussen man en vrouw en moeder en kind. Het zijn de thema’s van alle culturen.
Het thema Aarde is voor Barbara een natuurlijk gegeven. De aarde is het leven,  het fundament en het perspectief.  Een voorbeeld daarvan is ‘Tribute to life’, uit 2008, een werk van 25 bij 2.6 meter op de wand in de hal van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Het mathematisch opgebouwde werk gaat over de ziekte kanker, de grillige woekering van een celdeling en de menselijke beleving. Het werk is gemaakt van gecoat papier dat als behang op de wand is geplakt en omvat meer dan duizend foto’s. Het zijn microscopische opnames van gezonde en zieke lichaamscellen, verweven met foto’s van mensenmassa’s, portretten van mensen en satellietfoto’s van de aarde. Alleen op grote afstand van het werk is op subtiele wijze het portret van haar moeder waarneembaar. Daarmee plaatst ze het onderwerp in een kosmisch perspectief. 
Barbara Broekman (Amsterdam, 1955) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Ze volgde de specialisatie textiel op de Gerrit Rietveld Academie en het "Master of Arts"-programma aan het California College of the Arts in Berkeley (Verenigde Staten). Haar werk is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum, het  Audax Textielmuseum Tilburg en diverse bedrijfscollecties.


Barbara’s werk is te zien in de tentoonstelling  ‘THE WORLD ACCORDING TO…(PART III)’  van 21 oktober tot  3 november bij galerie ZAND in Eindhoven.
www.galeriezand.nl